OM VÅRDNÄSSPELEN

OM VÅRDNÄSSPELENVårdnässpelen är en ideell teaterförening som skapades 2015. Föreningen har sin hemvist i Vårdnäs socken som ligger ett par mil söder om Linköping. I föreningens stadgar står att uppsättningarna bör ha historisk och/eller nutida förankring i Vårdnäs socken samt att föreningen ska sträva efter ett nytänkande i uppsättningarna.


Redan i vår första produktion 2015 påbörjades ett nära samarbete med tonsättare Lina Järnegard. Den nyskrivna musiken har sedan i alla föreställningar framförts av kör och en mindre musikensemble.

De körer som tidigare medverkat är delar av Linköpings kammarkör och Den akademiska damkören Linnéa.

I kommande uppsättning kommer Akademiska kören i Linköping medverka.


Tonsättaren är en del av det konstnärliga teamet genom hela skapandeprocessen, tillsammans med manusförfattare, regissörer, scenograf och kostymör. I föreställningen växlar sedan musiken mellan att vara den bärande kraften framåt i genomkomponerade scener, till att vara en ljudmiljö som sätter stämning på scener med mycket dialog.


Den höga ambitionsnivån i föreningen har lett till att allt fler professionella samarbetspartners har knutits till den konstnärliga ledningen. Flera personer har, efter att ha sett våra uppsättningar, associerat till grekiska dramer och fascinerats över körens roll på scen som framför musiken och där de traditionella ramarna spräcks.


Maj Wechselmann som var en av våra samarbetspartner i ”Hó ska heta Helga” beskrev följande:


”Den är helt enkelt storartad, raffinerad, burlesk, med fin musik och kör som i gamla Grekland, på ett innovativt sätt.”

Styrelsen


Ordförande Maria Winroth
Kassör Cecilia Björk
Sekreterare Ulla Winroth
Ledamot Kicki Kjellberg
Ledamot Rakel Fagius 
Ledamot Kenneth Winroth 

Ordförande Maria Winroth

info@vardnasspelen.com

Kassör Cecilia Björk

kassor@vardnasspelen.com